Vroeg uit de veren

Het is nog voor 7-en als de wekker gaat. Vroeg uit de veren dus! Gelijk een mooi bruggetje naar dat wat er vandaag op het programma staat. Want voor AbelLife ga ik op pad naar Udenhout. Daar heeft kunstenaar Leo Heerkens zijn atelier. Leo maakt vogels. Onderweg vanuit Lochem naar het zuiden lijkt het niet meer licht te worden. Het is druilerig en het wil niet echt opschieten op de weg. Radio aan en alvast in gedachten het project doornemen waar we het over gaan hebben. Want dat is uiteindelijk de reden dat ik in de auto ben gestapt.

Vogels in de Zuidpolder

Zoals gezegd: Leo maakt vogels. Vogels van cortenstaal, koper en metaal. 12 van de objecten die hij heeft gemaakt komen in het gebied De Zuidpolder bij Barendrecht te staan. Via een spannende aanbesteding door de gemeente, zo vertelt hij later in het gesprek, mag hij het plan dat hij heeft bedacht uitvoeren. De vogels, die eind dit jaar op verschillende plekken op zuilen in het landschap geplaatst worden, zijn slechts een deel van het plan. Een ander deel is om een educatieve kinderroute te ontwikkelen. Een route waarbij kinderen en hun ouders lekker kunnen struinen, terwijl ze met de smartphone op zoek kunnen gaan naar de kunstwerken. Onderweg worden ze getrakteerd op leuke informatie, weetjes, filmpjes, geluiden, foto’s en meer. En voor de app en content moet je bij AbelLife zijn ;-). Dat is ook Leo ter ore gekomen.

Projectteam

Leo en wij van AbelLife, waren het er al snel over eens dat het leuk zou zijn wanneer er kinderen bij het project betrokken zouden worden. Want wat is er nu leuker dan de doelgroep opzoeken? Een projectteam van basisschool kinderen en van de JNM (Jongeren Natuur vereniging) hadden we voor ogen. Geheel toevallig staat Nel, de vrouw van Leo, voor de klas en is ook zij erg enthousiast over het project. En dat is één van de redenen dat we samen komen in Leo’s atelier.

Atelier

Maar even terug naar het bezoek. In het atelier moet binnenkort een brainstormsessie met de kids plaatsvinden. Nel heeft al 7 of 8 basisschoolkinderen weten te enthousiasmeren en die gaan ons hopelijk inspireren om spannende en doelgroepgerichte content te maken. We bespreken hoe we die sessie gaan invullen en wat we eruit willen halen. Leuk dat iedereen zo enthousiast is. Heerlijke omgeving ook, want het huisje staat boordevol familiekunstwerken, de koffie smaakt goed en het is lekker warm. Uiteraard mag een rondleiding door het atelier, dat achter in de tuin staat, niet ontbreken. De vogels, die al klaar zijn, staan buiten uitgestald en een proefconstructie voor de drijvende zwaan dobbert rond in een grote tobbe. Leo vertelt enthousiast over het project, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en showt vol trots zijn creaties. Erg leuk om te zien en te horen allemaal. En… natuurlijk zal één en ander als content in de app verschijnen. Het enthousiasme werkt in ieder geval inspirerend.

Anekdote

Bijzondere anekdote is wel dat er nog één beeld gemaakt moest worden en dat het idee was om iets met een dood vogeltje te doen. Vlak daarna lag er een dood winterkoninkje bij de ingang van het atelier. Dat vogeltje ligt op een pilaartje in het atelier en is vereeuwigd in een prachtig beeld.

The making of….
DSC_2928 DSC_2929

Tijd om te gaan

Na een uitgebreide nadere kennismaking, voorbereiding voor de brainstorm met de kids in het atelier en projectbespreking, is het tijd om te gaan. Ik stap weer in de auto richting huis. Onderweg kan ik het niet laten om even uit te stappen om een foto van een grappig bankje te maken. Want na een jaar AbelLife merk ik dat ik ongemerkt heel anders naar de omgeving ben gaan kijken. Constant aan het scannen op leuke adresjes of mooie plaatjes. Bij kamp Vught kijk ik snel even in de AbelLife-app of er toevallig een leuke route in de omgeving is. Ja hoor ‘Duits lijntje’ verschijnt in het scherm. De rit terug verloopt voorspoedig en thuis even wat aantekeningen maken en wat afspraaksuggestie naar de JNM mailen. Want ook zij zijn geïnteresseerd om te helpen.

Al met al was het echt zo’n dag waar je blij van wordt ondanks het druilerige weer.

Even praktisch?

Project volgen? Vogeltrekindezuidpolder
Tips van AbelLife en ons volgen? Like onze Facebookpagina

Laura van der Linde

Een gedachte over “Vroeg uit de veren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s