Op weg naar echt eerlijk eten

Het is ruim een week geleden dat ik mijn laptop dichtklapte en de koffers ging pakken om een weekje op vakantie te gaan. Daarvoor had ik me nog zitten verlekkeren bij het uploaden van de filmpjes van FeelFood. Of eigenlijk bij het checken of het uploaden goed gegaan was, want ook daarvoor moet je de tijd nemen ;-). Filmpjes over onder andere volkstuintjes en een voedselberm vulden het scherm. Meer dan 10 waren het er en allemaal met als onderwerp; het op zoek gaan naar echt eten. Eerlijk, de aanstekelijke presentatiewijze van buitenkok Vincent van Benthem en de recepten die hij klaarmaakt, hielden me misschien wat langer aan het scherm gekluisterd dan strikt noodzakelijk. Daarnaast was het ook leuk om te zien waar collega’s Bertine en Ingrid druk mee zijn geweest. Al die plaatjes!

Koffers

Maar goed ik was gebleven bij het koffers pakken om op vakantie te gaan. Op het moment dat ik daarmee bezig was, had ik niet gedacht dat ik een paar dagen later in een omgeving zou zitten waar ‘echt’ eten een way of life is. Hier moet er, vind ik, soms veel aandacht aan besteed en uitgelegd worden waarom ‘echt’ eten beter voor je is. Maar goed, de reis ging via Wenen, waar we een demo Apfelstrudel maken bijwoonden, naar het gebied in Slowakije dat tegen de Tsjechische grens aan ligt. We waren al gewaarschuwd dat de mensen die we gingen bezoeken ontzettend gastvrij zijn en dat het niet ondenkbaar was dat we er een paar kilo zwaarder vandaan zouden komen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar we wilden de gastvrouw en -heer ook niet voor het hoofd stoten. Dus we hebben goed ons best gedaan…

Slivovic

Met amper een voet over de drempel stond de fles Slivovic al bijna op tafel. Een goedje waarmee je de slokdarm behoorlijk in de fik steekt. Homemade 52%! Een borrelglaasje in één keer achterover is de bedoeling. Net even iets te avontuurlijk voor mij op dat moment, maar een wijntje mocht gelukkig ook. De goulash stond al voor ons te pruttelen, want na de reis moesten we natuurlijk wel ‘Gut Essen!’. En zo ging het bijna drie dagen lang. Bij elk gerecht werd een uitleg gegeven waar het vandaan kwam en dat ‘echt’ eten en heel gezond was. Het ging zelfs zover dat alleen de appels en pruimen in de boomgaard op de berghelling goed waren, want het fruit van de bomen, die aan de weg staan smaakte volgens de gastvrouw naar uitlaatgassen.

Universele taal

Het vele eten en de constante vraag of we wel genoeg hadden maakte dat er altijd wel een gespreksonderwerp was. Zo kwamen we er al snel achter dat de buren aan de ene kant één of ander apparaat hebben om pruimen tot een dikke gelei te koken. 3 dagen staat het te pruttelen en er wordt niks aan toegevoegd. De dominee houdt bijen en zorgt er dan ook voor dat de honingvoorraad van de familie op peil blijft. Vlees wordt besteld als er ergens geslacht wordt en een nicht kwam aan met twee vers geslachte konijnen. Gelukkig waren ze al gevild. Fruit en noten komen uit de jungle en tomaten en paprika’s uit de kas in de tuin. En de heer des huizes was de Slivovic leverancier. Eigenlijk zorgde een heel netwerk van mensen dat er bijna altijd wel ‘puur en echt eten’ op tafel stond. Eén van de konijnen werd geserveerd, onder het mom van ‘Gut Essen und Gesund’. Heerlijk met een sausje van zelf geplukte paddenstoelen.

Jungle

Op onze laatste dag bezochten we de ‘jungle’. Een stuk land dat de vader van de gastvrouw nagelaten had. Een oase van rust, als je het geluid van de burlende herten op de achtergrond niet meetelt. En heel veel, maar dan ook heel veel fruit- en notenbomen. Volgens de eigenaren deden de herten zich er tegoed aan al het lekkers, maar er bleef meer dan voldoende over om op te eten en niet te vergeten slivovic van te maken. Uiteraard hebben we ook het nodige geproefd zo van de boom, onbespoten en puur. En de jonge paddenstoelen werden geplukt om te drogen.

DSC_3330 DSC_3320

Oma

Terug ‘thuis’ voordat we onze reis richting huis zouden voortzetten wachtte nog een verrassing. Op naar oma een paar huizen verderop. Om even dag te zeggen en niet te vergeten de stokerij en de houtzagerij te bewonderen. Bij een ouderwets boerderij-achtig huisje scharrelden een paar kippen in een hok. Oma, nog gekleed in Slowaakse klederdracht, heette ons welkom en verdween in huis. Boven de deur van de achterste schuur hing een bordje. Toen de deur openging was de stank niet te harden en wemelde het van de fruitvliegjes. Ik ben niet snel ergens vies van, maar dit was echt te ernstig. Grote vaten fruit stonden er geholpen door miljoenen vliegjes te gisten. We waren beland bij het eerste proces tot het stoken van het drankje van de streek, slivovic. Het bordje, bleek later, waarschuwde voor de stank. Weer op adem en nadat we de destillatieketel bewonderd handen schoven we nog even bij oma aan tafel. En ja hoor, terwijl onze gastvrouw een konijn aan het bereiden was dat we voor vertrek nog zouden eten, moesten we …. eten! Worst, iets rollade-achtigs, brood, een zoete specialiteit. Ach ja, waarom niet, maar de slivovic hebben we geweigerd.

IMG_3052 IMG_3058 IMG_3059IMG_3056

De maag en de auto vol

Met een konijntje in de maag en met de auto vol geschenken gingen we weer op pad. Het was een gezellig, intens, lekker en leerzaam bezoek aan ontzettend gastvrije en lieve mensen. Thuis kunnen we nog nagenieten van walnoten, honing, appels en natuurlijk slivovic. Alles puur, eerlijk en voedzaam.

FeelFood

Ik zal er nog vaak aan terugdenken. Te beginnen wanneer ik deze week weer achter de PC zit en verder ga met de promotie van het FeelFood-project. Want naast de filmpjes, waarmee ik mijn blog begon bestaat het project uit 15 fietsroutes in Overijssel en een boek. Nog meer overtuigd van hoe lekker en gezond ‘echt’ eten is. En misschien moet ik Zelf ook maar eens op de fiets stappen om ‘op zoek te gaan naar echt eten’.

Meer weten? www.overdeijssel.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s