Café au lait of Sauvignon blanc? Stadswandeling J’aimsterdam

Met veel plezier ga ik zo af en toe een dagje naar Amsterdam. Beetje mondiale sfeer proeven, struinen op de Noordermarkt, aparte winkeltjes zoeken in de Negen Straatjes, maar ook vooral lekker eten, drinken en bijkletsen met een vriendin.

Vandaag is alles anders. Een middagje Amsterdam, maar dan echt op avontuur, want ik heb de stadswandeling J’aimsterdam in mijn AbelLife app gezet. Alleen de naam klinkt al grappig. I’AMsterdam, maar dan anders. In de omschrijving van de route staat dat er geen land zoveel invloed op de stad heeft gehad als Frankrijk. Ik ben benieuwd!


Café au lait of sauvignon blanc?
Als ik het Centraal station verlaat, sta ik even stil om me over te geven aan het gevoel weer in Amsterdam te zijn. Normaal gesproken houden we rechts aan om richting de Haarlemmerdijk te gaan. Nu begeef ik me, als Nemo in de Oost-Australische golfstroom, in de massa toeristen, op weg naar het beginpunt van de route…… De binnenplaats van het Amsterdams museum aan de Kalverstraat, hartje centrum. Voordat ik op pad ga, breng ik een bezoekje aan museum-café Mokum. Om in de stemming te komen zoek ik naar Franse dingen op de kaart. Wat wordt het café au lait of sauvignon blanc? Die laatste is verleidelijk, maar het wordt de koffie. Wel met tarte aux pommes (eigenlijk stond er apple crumble).

IMG_3402 IMG_3399IMG_3397
Op pad
En dan is het tijd om te gaan. De eerste informatie waar de app me op attendeert is over het museum. Leuk om te lezen, maar het museum sla ik even over. Vlak buiten de poorten in de steeg worden muren versierd met gevelstenen. Blijkbaar niet Frans, want ik vind ze niet terug in de app, maar wel bijzonder. Ik ben al regelmatig  in de buurt geweest, maar de stenen heb ik nog nooit ontdekt. Wel lees ik het verhaal over de graaf van Mirabeau. De man, die ondanks zijn onappetijtelijke uiterlijk een ware vrouwenmagneet was. Hij woonde hier met zijn minnares de 18-jarige Sophie.

Een paar bochtjes verder trekken bontgekleurde panden mijn aandacht. Daar houd ik van! Contrasten van met graffiti bespoten panden en de oh zo kenmerkende geveltjes van Amsterdam. Vrankrijk prijkt er op een gevel van een van een pand dat nu een krakersbolwerk is, maar ooit als werkplaats gebouwd is. Via de Dam, of in de Franse tijd, het place Napoleon, gaat de wandeling richting wallen, waar koopmanshuizen omgebouwd zijn tot prachtige woonhuizen. Het familiewapen van de familie Mamuchet-Van Heusden op het pand Parys spant de kroon. Een kleurrijke vertoning met vier snoeten. Je moet er wel even je hoofd voor in de nek gooien.

IMG_3409 IMG_3412 IMG_3414

Veilig langs de grachten
Langs de Amsterdamse grachten en kanalen, die niet meer, zoals ooit verplicht, van veiligheidskoorden, voorzien zijn, loop ik via de Munttoren richting Herengracht. De beroemde bloembollenmarkt laat ik rechts liggen en ik concentreer me op de informatie in de app. Gevluchte Franse Hugenoten vestigden zich Amsterdam en introduceerden er ook de Franse bouwstijl. Grandeur, balkonnetjes en bel-etages ofwel piano nobiles deden hun intrede. Allemaal duidelijk zichtbaar aan de rijke Herengracht. Niet veel later sta ik voor het pand van Victor & Rolf. Het zijn Nederlanders in hart en nieren, maar hun mode spat van de Franse catwalk. Oh wat een mooi  jaloersmakend statig pand!

Het laatste stukje van de route gaat naar het Waterlooplein. De app meldt nog even fijntjes dat Napoleon zich waarschijnlijk in zijn graf zou omdraaien, als hij zou weten dat het plein dat naar zijn beroemdste veldslag vernoemd is, vol staat met kraampjes 2e hands spullen. Grappig!

Mijn afspraak is ondertussen met de metro gearriveerd en samen wandelen we verder door de stad op zoek naar een gezellig oer-Hollands kroegje. We bestellen een verse muntthee gevolgd door een vin rouge.


Liefde op het tweede gezicht?
Op een bepaalde manier hield ik al een beetje van Amsterdam. Maar nog nooit had ik de stad geassocieerd met Parijs of Frankrijk. Dit is een leuke route waar je zo lang over kunt doen als je wilt. All the way? Dan bezoek je de musea, ga je proeven van de Franse keuken en vergaap je je aan Franse mode en bestudeer je alle Franse details. Loop je ‘m met de Franse slag, zoals ik dat gedaan heb dan ben je een uur onderweg. Wel een hoop wijzer en… Je bekijkt de stad eens vanuit een heel ander perspectief.

Et oui J’aimsterdam! Al moet ik eerlijk zeggen dat de Stellingroute die ik een tijdje geleden gefietst heb mij nog veel meer verrast heeft. Maar daarover de volgende keer meer….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s