Wandelen in de stad van de contrasten – Rotterdam

Jaren geleden was ik een keer in Rotterdam. Net als nu met een groep. Toen was de interesse in het concert van ‘De Vrienden van Amstel’ groot, maar veel oog voor de stad hadden we niet. Maar hoe anders was dat nu. Misschien een beetje cliché, maar we hadden een missie. Met zeven vrouwen op zoek naar ‘De Markthal’. Reuze benieuwd waren we, naar hoe de hal er in real life uit zou zien. Natuurlijk wilden we nog wel wat meer van de stad zien. Goed geschoeid togen we in een busje naar de Stad van de contrasten. Rotterdam!

Boordevol contrasten
We gingen dus wandelen of fietsen door Rotterdam. In het geval van fietsen stond de AbelLife route ‘Stadsboeren en co’, over de smaken van de stad al klaar op de telefoon. Maar eerst maar eens met de tram van De Kuip naar het Centraal Station. Mijn ogen de kost geven, wordt een steeds grotere hobby. En dan zit je in Rotterdam goed, want wat een contrasten! Van oud naar nieuw, van hoog naar laag, van hypermodern naar klassiek, de stad is opgebouwd uit een geniaal samenspel van lijnen en materialen. Het uitzicht verveelt nooit. Kijk alleen al naar de weerspiegeling van de stad in de indrukwekkende gevel van het Centraal Station.


Delfste Poort oud en nieuw

Op het stationsplein werd al snel duidelijk dat er een straf windje stond; het werd dus wandelen. Tussen de moderne kantoorgebouwen door stuitten we al snel op een bijzonder bouwwerk. Een roestkleurig frame van metalen staven in een oude bouwstijl, vormt een enorm contrast met de strakke lijnen van het hoge gebouw erachter. Een stadswandeling kon ik zo snel niet vinden in mijn AbelLife-app (gemiste kans Rotterdam ;-)), anders had ik á-la-minute, geweten dat het de contouren van de oude Delftse Poort waren. Ooit stond hier namelijk één van de poorten naar de stad. Vlak voor WOII werd de poort afgebroken, omdat hij enigszins in de weg stond. Even verderop zou hij weer opgebouwd worden. Tijdens de bombardementen werd, cru genoeg, de pas opgebouwde basis alsnog verwoest. Een halve eeuw later bouwde kunstenaar Cor Kraat op de oorspronkelijke plek van de poort een stalen kunstwerk. Met in het hart een paar ornamenten uit de vorige poort. Een mooie herinnering naar het verwoestte verleden van de stad.

Laurenskerk
Even verderop piepte de imposante Laurenskerk, het enige bewaard gebleven middeleeuwse monument van Rotterdam, tussen de gebouwen door. Burgers konden destijds het stadsburgerschap kopen door 3000 stenen bij te dragen aan de bouw van de toren. Tegenwoordig is dat echt niet meer denkbaar. Zeker niet hier in het centrum van Rotterdam, waar het lijkt of het gebruik van bakstenen ondergeschikt is geworden aan het gebruik van allerlei nieuwe bouwmaterialen. En toen, kregen we ons doelobject in het vizier… De Markthal.

Explosie van geuren en kleuren
We naderden de hal, een naam die de lading overigens in mijn optiek geen eer aan doet, vanaf de achterkant. De laagstaande zon weerspiegelde in glazen ruiten. Eenmaal binnen raak je niet uitgekeken. Het lijkt wel alsof je toegedekt wordt met een dekbed vol aardbeien, rupsen, vlinders, mango’s en nog veel meer. Een gezonde traktatie voor de ogen. En dan heb ik het nog niet eens over alle geuren, die opstijgen vanuit de vele eettentjes en kramen. Bijna overal kun je wat proeven. Zoete vruchten, bijzonder groentes, pittige worstjes, zachte kazen, fijne kruiden, biologisch vlees, kleurrijke donuts, noten en nog veel meer. We besloten neer te strijken op het inpandige terras van Le SouQ. Ze beloven: 100% de smaak van het Midden Oosten, 100% eerlijke ingrediënten en 100% puur en biologisch. We hebben ons 100% laten verrassen en daar hebben we voor de volle 100% van genoten.

Een fijn plekje om te zijn; De Markthal. Maar hoe zou het zijn om er te wonen? Rare vormen in je huis (want er wonen ook mensen boven), maar wel altijd wat te kijken. Geraniums zijn er niet echt nodig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de kubuswoningen, waar direct buiten de hal ons oog op viel. Hoe bedenk je het om een huis op deze manier vorm te geven? We liepen dwars door het complex heen en toen we er weer uit kwamen kon het contrast niet groter zijn. In de oude haven liggen allemaal oude binnenvaartschepen. Mensen wonen er of bieden er onderdak aan de vele toeristen, die de stad bezoeken.

Bordjes volgen
Met nog zeeën van tijd besloten we nog even door te wandelen en we volgden de bordjes van de stadswandeling. Die zou ons vast in de buurt van de Euromast brengen. Rotterdam blijft verrassend, want op de Willemskade, waar je aan de overkant de nieuwste bouwwerken van Rotterdam ziet staan, stonden we opeens oog in oog met Boeddha. De prachtige bewerkte houten deur en de beelden van Boeddha en Ganesh bleken onderdeel van het terras van het Wereldmuseum. Weer zo’n contrast! Waar aan de overkant het bruisende zakenleven zich afspeelt, zit je helemaal Zen te zijn in de Oosterse tuin met de SS-Rotterdam in het blikveld. Nog geen 50 meter verderop bekroop me het gevoel in de Hamptons terecht gekomen te zijn. Een idyllisch wit houten havengebouwtje siert een binnenhaventje. Het is net niet echt.

Euromast
En toen liepen we recht op de Euromast af. En daar stond hij, één van de iconen van de stad. Inmiddels was het behoorlijk koud geworden en we gingen op zoek naar een leuke plek om even wat te drinken. Dat werd ‘De Ballentent’. Lekker warm en het hele café stond al in het teken van de kerst. Gezellig, net als het dagje Rotterdam. En daar proostten we dan ook op. Een uurtje later liepen we over de sierlijke Erasmusbrug naar de tramhalte, inmiddels regende het echt en was het serieus koud. Bij het Feijenoord-stadion keken we nog een keertje achterom, voordat we de stad uitreden, om op zoek te gaan naar een gezellig restaurant wat dichter bij huis.

Inmiddels is het 24 uur later en zit ik aan de keukentafel dit blog te schrijven. Rotterdam heeft me verrast. Ik weet ook zeker dat het niet lang duurt voordat ik nog een keer terug ga. Wat ik me ook realiseer is, is dat het echt leuker wandelen is met de AbelLife app op de telefoon, want dan had ik vandaag niet hoeven op te zoeken wat we nu eigenlijk precies gezien hadden ;-).

 

2 gedachtes over “Wandelen in de stad van de contrasten – Rotterdam

  1. Mooie blog Laura, ik ben nieuwsgierig geworden naar Rotterdam. Binnenkort maar eens een dag hiervoor vrijmaken. De markthal staat al een poosje op mijn verlang/bezoeklijstje.

    Like

  2. Wat een fantastische omschrijving van indrukken van een wereldstad. Dit geeft je meteen het gevoel dat je er binnenkort naartoe moet gaan. Heel bijzonder.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s