Klei, stenen, polders en heel veel water – wandelen op het Gelders Eiland

Er staan weer 5 mooie wandelroutes klaar om in de AbelLife-app gezet te worden. Maar voordat het zover is, moet er gecheckt worden.

Het is een mooie dinsdagochtend, de weersvoorspellingen zijn goed en ik stap al om 8 uur in de auto met als bestemming het Gelders Eiland. Theoretisch ben ik inmiddels volledig op de hoogte van het reilen en zeilen op het eiland door de eeuwen heen. Van dansende rivieren, vruchtbare kleibodem, steenindustrie, wielen en waaien tot nieuwe natuur. Live heb ik echter nog nooit een voet op de vruchtbare bodem van het eiland gezet. Ik ben benieuwd!

Met 3FM op de radio doorkruis ik de inmiddels zo bekende coulisselandschap van de Achterhoek. Kopje koffie mee voor onderweg, echt heel vervelend allemaal ;-). De zon komt langzaam op en er hangt een nevel boven de velden. Bij het Wolversveen, dicht bij Zelhem, denk ik aan Smoks Hanne. De lieve heks uit de kinderroute, die ik samen met mijn partner een aantal maanden geleden op een onstuimige zomeravond ging checken. Ook leuk! Ik kan me haast voorstellen dat ze op haar bezem boven de benevelde velden uitstijgt.

Polders en kaboutermutsjes
Voorbij Doetinchem tekenen zich aan de horizon de heuvels van Montferland af. Het landschap verandert subtiel. Op de kaart zie ik overal kleine waterpartijen liggen en als ik Babberich uitrij is de metamorfose compleet. Kerktorentjes steken als kaboutermutsjes boven de bomen en dorpjes uit. De heuvels, die je hier en daar op de achtergrond ziet, geven het aangezicht iets sprookjesachtigs. Dat ik rivieren nader is duidelijk. Overal lopen dijkjes en het landschap is wijds en polderachtig. Ik ben in de buurt van mijn bestemming.

De route die ik ga checken is die in Herwen, een 10 kilometer lange wandelroute. Dat het eiland niet groot is blijkt, want ook Spijk, Pannerden, Tolkamer en Aerdt, de startpunten van de andere 4 routes staan op de richtingborden. Het grappige is dat niets ver van elkaar ligt.

Puttmanskrib
Het startpunt van de route aan de Puttmanskrib is niet moeilijk te vinden. met streetview was ik al op locatie geweest en het wijst zich allemaal makkelijk. Ben alleen benieuwd of de route ook goed te fietsen is, want om tijd te besparen heb ik de mountainbike meegenomen. Geen overbodige luxe blijkt als ik even later op het struinpad langs recreatieplas De Bijland sta. Een gigantische tractor is mij voor geweest, samen met de hoefafdrukken van de koeien, die hier loslopen om het gras kort te houden, en het vele water dat de afgelopen dagen gevallen is, is het een beetje ploegen. Maar…. wat een uitzicht! De zon schittert op het water, heel in de verte zie ik een Rijnaak voorbij varen en steekt een schoorsteen van een steenfabriek fier de lucht in.

De app vertelt dat het dorpje Herwen, dat nu achter mij ligt, vroeger in De Bijland lag. Het is eeuwen geleden volledig weggespoeld door de rivieren, die hun eigen weg zochten. Op de eilandjes in de plas zijn restanten gevonden uit de Romeinse tijd, zelfs een oude grafsteen, waarvan een replica aan het einde van de route te bewonderen is.

Lobith en de Rijn
Hoewel het even flink doorstappen is met de fiets aan de hand, is het eerste stukje van de route echt de moeite waard. Even later fiets ik de dijk op. Aan weerszijden bevinden zich akkers, waar nog niet zo lang geleden het mais stond te wuiven in de wind. Nu zitten er vooral heel veel ganzen, die zich tegoed doen aan de restanten en het sappige, eiwitrijke wintergras. En dan ben ik op de grens van Lobith en Tolkamer aangekomen. Hier stroomt de Rijn dus Nederland in. Nou ja niet echt, want even verderop bij het dorpje Spijk is de Rijn al voor de helft in Nederland. Die wijsheid haal ik uit de app.

De route gaat een stukje door het dorpje Lobith. Op het plein van de basisschool spelen kinderen buiten en de wieken van de molen steken mooi af tegen de bewolkte ochtendlucht. Voorbij Lobith gaat de route een stuk over dijken. De Herwensedijk slingert zich een weg door het landschap. Ooit waren ze recht, maar na dijkdoorbraken was het handiger om de dijk om de achtergebleven diepe waterpartijen heen te leggen. Schilderachtige huisjes lijken tegen de dijk geplakt te zijn en tussen de fruitbomen en akkerlanden liggen boerderijen op verhogingen in het landschap. Alles om droge voeten te houden bij overstromingen.

De heer van Aerdt
Niet veel later stuit ik op een mooi contrast, een gigantisch modern boerenbedrijf domineert het aangezicht. Mijn neus was me al voor geweest, want de weeïge, zure lucht van geperst kuilvoer deed het vermoeden rijzen, dat er een veebedrijf in de buurt zat. Op het erf staat ook een oude ietwat vervallen boerenschuur. Een gevelsteen verraadt dat de schuur aan het einde van WOI gebouwd is.

Zou dit één van de pachtboerderijen geweest zijn, die bezit waren van de heer van Aerdt. Huis Aerdt ligt namelijk op een steenworp afstand. Ook weer zo’n plaatje in het landschap. Heel vroeger stond hier een kasteel ‘De Cluse’, maar dat werd in de 80-jarige oorlog verwoest. Het huis is na WOII weer mooi gerenoveerd.

DSC_3644.JPG

Nog een paar honderd meter en dan is het eindpunt weer in zicht. Na nog even goed de replica van de grafsteen van Marcus Mallius bekeken te hebben, zet ik de fiets weer op de auto. Mijn taak zit er weer op, een paar kleine aanpassingen doen en dan is de route klaar voor gebruik.

Sfeer snuiven
Omdat ik het niet kan laten, ga ik toch nog even kijken aan de Rijnoever. Wat een partij water en wat een schepen! Ook wil ik even bij de steenfabrieken kijken en bij het dijkmagazijn op de Aerdtse dijk en niet te vergeten het struingebied de Rijnstrangen. Even de sfeer van de andere vier routes snuiven. Ze liggen allemaal lekker dicht bij elkaar, soms raken ze elkaar bijna. Dus voor echte fanatieke wandelaars is het ook nog een aanrader om, als je er toch bent, meerdere routes te wandelen.

Vanaf het nieuwe jaar in de AbelLife app. Zoek op ‘T Gelders Eiland verhaalt!

 

 

 

 

Een gedachte over “Klei, stenen, polders en heel veel water – wandelen op het Gelders Eiland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s