‘Nieuwe wildernis’ wandelschoenen aan en struinen door de mooiste onontdekte plekjes

Misschien heb je hem wel gezien: de Nederlandse natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’. Ruim 2 jaar geleden kwam hij uit. In een maand tijd trok hij meer dan een half miljoen Nederlanders de bioscoopzalen in. Nog velen volgden daarna. Met het nieuwe natuurgebied De Oostvaardersplassen in de Flevopolder als decor, de dieren en planten die er leven als hoofdrolspelers. De film bestaat uit adembenemende beelden, waarin de seizoenen op het scherm voorbij trekken. Nieuw leven, kansen en de gevaren, kortom de natuur in al haar puurheid, schoonheid, rauwheid en soms ook wreedheid.

Ook ik zat mij in november 2013 in de bioscoopzaal te verwonderen over het feit dat er zo’n natuurgebied bestaat in Nederland. Over het grote ‘wild’ dat het gebied begraast en dat veelal zichzelf moet redden. Mensen creëren gebieden om ze vervolgens terug te geven aan de natuur. Mooi maar eigenlijk een ‘ver van mijn bed show’. Reeën spotten in de weilanden langs de snelweg vond ik al bijzonder.

Terug aan de natuur
Op dat moment wist ik nog niet dat ik het zinnetje ‘terug aan de natuur’ ruim een jaar later vaker zou gebruiken. Bij AbelLife  proberen we met onze wandel- en fietsroutes een beleving te creëren. Lekker struinen door bossen, weilanden, heidevelden, polders, uiterwaarden of door nieuw aangelegde natuur. Genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Bijzondere vogels spotten, door bevers afgeknaagde boomstammen vinden, reeën tellen of opeens oog in oog met een Schotse highlander of een galloway rund staan.

Natura 2000
Overal in Nederland zijn stukken land, soms particulier, soms beheerd door natuurorganisaties, die weer terug gegeven worden aan de natuur. In één van de eerste routes waar ik me mee bezig hield schreef ik over Natura 2000 gebieden. Een project van de Europese Unie, waar stukken grond beheerd worden vanuit het oogpunt beleven, gebruiken en beschermen. In die gebieden wordt gezocht naar een balans tussen mens en natuur. Er wordt hard gewerkt om het uitsterven van planten- en dierensoorten te voorkomen, maar er is ook oog voor recreatie. En dat is natuurlijk ontzettend leuk voor de die-hard wandelaars en fietsers, want er valt steeds meer te zien.

Slenter door Wenters
Bijvoorbeeld in Winterswijk, het gebied rond de Slinge. Al wandelend over verharde of struinpaden kom je daar nu weer regelmatig ijsvogeltjes tegen. In het heldere water van de Slinge zwemt de zeldzame beekprik weer rond. Even verderop in het Korenburgerveen, waar de AbelLife-app je ook de weg door het ruige gebied wijst, wordt gewerkt aan het herstel van het hoogveen. Dat levert bijzondere plaatjes op. Stel je eens voor hoe de nevel ’s ochtends langzaam optrekt boven de vochtige moerasachtige grond.

IJzer
In Terborg slingert de Bielheimerbeek door het landschap. Vroeger een belangrijke levensader voor de ijzerindustrie. Nog niet zo heel lang geleden kreeg de natuur de ruimte rond de beek terug. Op sommige plekken wandel je er over vlonderbruggen, zodat je, wanneer het water hoog staat, geen natte voeten krijgt. Op de drassige grond groeien moerasplantjes en in het voorjaar volop bloemen. Je wordt getrakteerd op een kikkerconcert en overal zie je vogeltjes hun eten uit de grond pikken. En dat terwijl je gewoon in de buurt van de bebouwde kom bent.

Meanderend door het landschap
Nog zo’n gebied is de Berkelvallei tussen Lochem en Zutphen. Om de rivier de ruimte te geven is een deel van de rivierbedding weer in zijn oorspronkelijke staat gebracht. Hoge en lage oevers wisselen elkaar af. Waar de rivier eerst vrij recht door het landschap stroomde, zijn er nu weer fikse bochten. Wandel je langs de Berkel, dan zie je zwanen statig op het kabbelende water dobberen. In de hoge oeverwallen nestelen oeverzwaluwen. Je banjert dwars door een schapenweide, waar de dames even een kijkje komen nemen wie hun weilandje betreedt. Koeien bestuderen je aandachtig met hun grote nieuwsgierige ogen. ‘Slenteren door de Berkelvallei’ is echt zo’n wandeling die je een keer gedaan moet hebben.

Vogels spotten
Eigenlijk in bijna alle routes die het afgelopen jaar in de app verschenen zijn, wandel of fiets je wel door mooie stukjes natuur. Pas geleden schreef ik nog over het Gelders Eiland. Ook zo’n apart en mooi stukje Nederland waar hard gewerkt wordt aan behoud en verbetering. Of de Ooijpolder waar de elementen vrij spel hebben. Het meest aparte project dat ik tegenkomen ben, vind ik toch wel de Vogeltrack in de Zuidpolder bij Barendrecht. Een mooi project, waar een stukje polder tussen de Oude Maas en de nieuwbouw van Barendrecht een nieuwe bestemming krijgt. Op dit moment ben ik bezig met een kinderroute die draait om kunstwerken van vogels en de echte vogels. Door de ingrepen in de natuur komen er daar steeds meer van.

Op expeditie
Nog niet zo lang geleden ging ik op expeditie naar de Zuidpolder. Ik voelde me haast een ontdekkingsreiziger, want ik was nog nooit in het gebied onder Rotterdam geweest. Als bewoner van de Achterhoek ben ik natuurlijk gewend aan rust, ruimte, heel veel groen. Sinds er een hond in huis is worden er lange wandelingen in de natuur gemaakt. Voor mijn gevoel was dat even heel anders in de Zuidpolder. Ineengeklemd tussen de Oude Maas een snelweg en heel veel stenen lag er voor mijn gevoel een beetje sneu bij. Tot ik ging lopen…. Er was hard gewerkt en er werd hard gewerkt om de polder om te toveren in een natuurgebied. Overal zijn of komen waterpartijen, drassige weilanden en er is een levendige kinderboerderij. Overal klinkt vogelgefluit. En dat zwelt alleen maar aan, want er komen vast nog veel meer vogels naar het voedselrijke gebied. Bij de invalspaden verrijzen mooie zuilen. Over niet al te lange tijd worden er prachtige vogelkunstwerken van Leo Heerkens op geplaatst. Heel bijzonder dat nieuwe natuur zo vrij kan voelen ondanks dat dat er een kilometer verderop auto’s over de snelweg razen.

Tot slot
Na me een jaar live en online door Nederland begeven te hebben, kom ik tot de conclusie dat Nederland echt mooi is. Ondanks de hoge bevolkingsdichtheid is er ruimte en aandacht voor de natuur. Steeds meer dieren en planten (her)vinden hun plek. En daar kunnen we met z’n allen van genieten. Dus… mijn advies; wandelschoenen aan en struinen maar!

Niet vergeten de AbelLife app op de telefoon te zetten! Milieuvriendelijk en nog educatief ook ;-).

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “‘Nieuwe wildernis’ wandelschoenen aan en struinen door de mooiste onontdekte plekjes

 1. Hoi Laura, leuke blok met mooie tips. Ook wij wandelen veel en genieten van de mooie natuur in Nederland! Kun je aangeven welke route je uit de AbelLife app bedoelt als je het hebt over de Berkelvallei tussen Lochem en Zutphen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Yvonne,
   In de blog heb ik het over de route Slenteren door de Berkelvallei. Je vindt de route in de AbelLife app onder routes vol cultuurhistorie Zutphen. De andere twee routes in de bundel zijn fietsroutes. Ook erg leuk om te doen. Ik kan ook even voor je navragen of de route los in de app komt.
   Veel wandelplezier en als je tips wilt. Like ons op Facebook. Bellen of mailen mag ook altijd 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s