Vers uit het bos – FeelFood – Nijverdal

Het is de zaterdag voor Pasen, de zon schijnt en het lijkt erop dat het de mooiste dag van het weekend wordt. Met de mountainbikes achter op de auto, steken we de Holterberg over. Aan weerszijden geflankeerd door afwisselend bossen en uitgestrekte heidevelden, lijkt het of je kilometers ver van de bewoonde wereld bent. Wielrenners en mountainbikers zwoegen op pittige klimmetjes en laten zich uitvieren op de aflopende stukken. Automobilisten toeren op hun dooie gemakje op de enige geasfalteerde weg en genieten van het weidse uitzicht. Aan de voet van de berg ligt het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, het startpunt van de route die we gaan fietsen.

FeelFood
Fietsen van de auto en gaan… De route die we fietsen is één van de 15 FeelFood routes in Overijssel. Routes waarin je op zoek gaat naar echt eten. Streekproducten zijn helemaal hip en happening, maar waar komen ze nu eigenlijk vandaan? Wie is die boer die met liefde zijn varkens lekker in de modder laat rollen, ze beregoed verzorgt en er vervolgens vol passie een heerlijke worst van maakt. Of die wijnboer die zijn land omgetoverd heeft in wijngaarden en nu prijzen wint met een uitstekende kwaliteitswijnen? Met die mensen kun je gaan kennis maken op 10 april bij Landgoed De Uitkijk. Daar wordt de eerste FeelFood markt/proeverij gehouden. En wat is er nu leuker om na of voor een lekkere fietstocht te gaan genieten van al het goeds dat de regio te bieden heeft?

Bessenstruiken, bessenstruiken en nog meer bessenstruiken
Dus… terug naar de route, die geheel in het teken staat van alles dat de natuur te bieden heeft. Het FeelFood boek dat ik thuis even goed doorgenomen heb is een lekkere teaser: vossenbessengelei, vlierbessensiroop, jeneverbessen voor in de zuurkool, paardebloemenjam en cichorei. Je krijgt er gewoon trek van. Dat het nog vroeg in het seizoen is en er nog niet veel groeit mag de pret niet drukken, want de zon schijnt en het gebied op zich is al prachtig. Vanaf het Buitencentrum fietsen we een klein stukje richting Nijverdal, maar al snel geeft de app aan dat we rechtsaf moeten. Hmmm hier wil ik ook wel wonen! Prachtige villa’s staan er aan de rand van het natuurgebied, het lijkt wel Het Gooi van Nijverdal. De bebouwde kom maakt definitief plaats voor de natuur. Lange prachtige fietspaden liggen er voor ons. Heidevelden barstensvol vossenbes-struikjes, die volgens de app twee maal per jaar vrucht dragen. Met een beetje geluk kun je hier iets later in het seizoen de zeldzame korhoen spotten. Die zijn ook gek op de bessen. Even verderop in het bos lijkt het alsof de struiken volop in bloei staan. De schijn bedriegt, het zijn de stralen van de zon, ze hebben nu nog vrij spel en werpen een witte gloed op de groene struikjes. Maar dragen de struikjes vrucht, dan is er meer dan genoeg voor iedereen. Voor de dieren in het bos, maar ook voor het maken van een potje gelei, jam of saus. Pluk je wat.. heb altijd respect voor het bos.

Berg op, berg af
Het fietspad slingert zich een weg door het bos. Een intrigerend bos. Hier en daar zie je de sporen die de winter heeft achtergelaten. Of laat de mens de natuur haar gang gaan? Af en toe waan je je haast in een onherbergzaam landschap. Bomen zijn geveld door hun zware kruinen of hebben een zetje gekregen van de wind? Wortels grijpen als tentakels in de lucht. Dan weer vindt de geur van pas gezaagd hout de weg naar de neus. Heerlijk… boomstammetjes liggen keurig voorzien van kleurrijke nummers opgestapeld langs de paden. Een mooi contrast. Omdat we de route op onze mountainbikes fietsen, gaan we soms in vliegende vaart de berg af. Als gewone fietser, voor wie de route eigenlijk bedoeld is, geniet je vast nog veel meer, al zul je blij zijn wanneer je weer een heuveltje bedwongen hebt ;-).

Sprookje
We steken de weg over de Holterberg over en opeens begeven we ons aan de rand van het natuurgebied. Fotogenieke boerderijtjes flankeren de weg, een oorlogsmonument ligt aan de rand van de weg. Verzetsstrijders zijn op die plek gefusilleerd. En dan lijkt het alsof we begeleid wordeIMG_3534n door een rij enorme eiken. Rechts naast ons, hoog op de heuvel, staat een enorm huis. Het lijkt alsof we in een sprookje beland zijn. De eerste associatie die bij mij opkomt is Rapunzel, die in de toren gevangen zit en haar lange vlecht uit het raam gooit. Niets is minder waar het huis is ruim 100 jaar geleden gebouwd door een particulier, dhr. Palthe, die er genoot van het landschap. Een theekoepeltje bouwde, jaagde op zijn gebied en eindeloos naar de sterren kon kijken.

Paardenbloemenjam
Even later maakt het uitgestrekte natuurgebied plaats voor weilanden. Over een paar weken staan ze vol met paardenbloemen. Boeren zien ze soms als onkruid, maar niets is minder waar. Het vee gebruikt het als natuurlijk medicijn tegen darmkrampen en je kunt er siroop of heerlijke jam van koken. (Kijk voor het recept op de Facebookpagina van AbelLife). We fietsen verder langs boerderijen. Overal lopen pasgeboren lammetjes op wankele pootjes naast hun moeders en de knoppen aan de bomen staan op uitbarsten. Nog even en alles is weer GROEN! Even stoppen bij rustpunt Krukkert. De hoogstamboomgaard is nog kaal, maar ligt er mooi bij. Over niet al te lange tijd dragen de takken van de bomen de roze en witte bloesem van de verschillende fruitrassen. Even verderop heeft landwinkel Buitengewoon net haar deuren gesloten. Een blik door het raam showt een uitgebreid assortiment streekproducten. Jammer, was best lekker geweest een puur sapje of zo.

Kaasplankje en een radlertje
De uitdrukking: ‘Het venijn zit ‘m in de staart’ schoot even door mijn hoofd tijdens het laatste stuk van de route. Eerst nog even lachen om de ludieke aankondiging van een bed & breakfast. Fotomomentje! Door het bos fietsen we richting Hellendoorn. Op de Sanatoriumweg wordt het even lastig. Een stevige klim, maar even later strijken we moe maar voldaan neer op het terras van Landgoed de Uitkijk. Met een Radler, hoe kan het ook anders, genieten we van het prachtige uitzicht, een lekker boerenlandbroodje met geitenkaas, walnoten en honing en pittige stukjes kaas met echte Hollandse appelstroop. Lekker! En dan nog de laatste paar kilometers…. Verrassend langs de rand van de berg, een stukje door Nijverdal en dan weer richting het Buitencentrum. Pff, we zijn de route doorgevlogen en dat is merkbaar aan lijf en leden. Het is beter om ‘m op een wat rustiger tempo te fietsen, maar wat een uitbundige natuurpracht.

 

10 april FeelFood proeven en fietsen
Zoals al genoemd is er 10 april op Landgoed De Uitkijk een FeelFood markt/proeverij. Koks van verschillende restaurants koken op stoere middelen heerlijke hapjes met streekproducten. Voor slechts 2 euro koop je proefmunten en eet je je buik rond. Houd je van lekker en puur eten en van de natuur? Dan is het echt leuk om te gaan fietsen en vervolgens bij De Uitkijk lekker te gaan eten. Je kunt je fietstassen er ook vullen met streekproducten, die op de markt verkocht worden. Zuivel, kazen, wijnen, vlierbessengeleitjes en- siropen, vlees, stroopwafels, aardappelen, broden en meer. Genieten dus! Voor de gelegenheid wordt de FeelFood route Nijverdal, misschien iets ingekort en staat hij 2 dagen gratis in de AbelLife app. Je kunt ook beginnen en eindigen bij De Uitkijk. Een leuk, lekker en sportief dagje uit.

Tip voor onderweg: Wel lekker om een thermoskannetje koffie of iets anders te drinken mee te nemen. De klimmetjes zijn soms pittig, maar er zijn genoeg mooie plekjes aan de route om even op adem te komen. Een omgevallen boomstam of een bankje met uniek uitzicht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s