AbelLife Leo Heerkens Zuidpolder

De transformatie …

Zes maanden geleden schreef ik voor het eerst een blog op deze site met als titel: ‘Vroeg uit de Veren’. Destijds moest letterlijk vroeg uit de veren om op tijd in Udenhout te zijn en dat is nogal een tripje vanuit de Achterhoek kan ik je vertellen. Ik had een afspraak met kunstenaar Leo Heerkens en zijn partner Nel. Ons doel was om een plan de campagne te maken als onderdeel van een kunstproject, dat Leo aan het uitvoeren was: het realiseren van 12 bijzondere vogels, die een plekje in de Zuidpolder bij Barendrecht zouden krijgen. Maar…. er moest ook nog een kinderroute boordevol interessante weetjes over vogels komen. En daar zit nu net de specialisatie van AbelLife!

Shock
Even daarvoor was ik voor het eerst in de Zuidpolder geweest. Een vreemde gewaarwording om eerlijk te zijn. Een stukje landelijkheid, ineengeklemd tussen een snelweg, de Oude Maas en een mega nieuwbouwwijk. Dat zou het decor worden van de vogels van cortenstaal, die al in de maak waren. Nu kan ik doorgaans redelijk goed ergens ‘doorheen’ kijken, maar dit zag ik nog niet direct voor me. Lichtelijk in shock, want ik had iets heel anders in mijn hoofd, bedacht ik me dat hier wel wat creativiteit nodig zou moeten zijn om een leuke kinderroute te maken. Na een keer een rondje rond de polder gereden te hebben, zette ik mijn auto op diverse plekken neer om eens polshoogte te gaan nemen van de situatie ter plekke. Een paar paden, een mooie lange steiger dwars door het water, De Kleine Duiker en het Barendbos leken me de belangrijkste aanknopingspunten. Een struinroute zou het worden! En hoe leuk zou het zijn om de polder in een kano te gaan verkennen. Bij De Kleine Duiker worden kano’s verhuurd. Daar zouden ze vast meer weten. En ja hoor, de polder bleek nog lang niet af en een leuke kinderroute zagen ze daar ook wel zitten. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen!

Kids
Begin november ging ik weer vroeg uit de veren om richting Udenhout te rijden. Deze keer waren ook 8 kinderen én vogelaar Nico van de partij. Samen zouden we gaan brainstormen om tot leuke content voor de route te komen. Een voor één kwamen de kunstwerken op tafel en het duurde niet lang of de associaties vlogen over de tafel. ‘Die vogel heeft jeuk!’, ‘Waarom worden zwanen zo snel boos?’, ‘Die lijkt op een flamingo, of nee toch een kraanvogel!’, ‘Hoeveel soorten vogels zijn er eigenlijk?’: Nico had bijna overal wel een antwoord op. Mooi en bere-interessant want het werd een ontzettend welbestede ochtend. De bedenkingen verdwenen als sneeuw voor de zon en vol inspiratie, met de situatie in de Zuidpolder in het achterhoofd, kon ik achter de computer kruipen om alle informatie te verwerken. Bedankt Ties, Yara, Olivia, Marijn, Thijmen, Thomas, Luuk en Ben en natuurlijk Nico voor jullie enthousiasme en scherpe commentaren.

Transformatie
De teksten waren vlot geschreven, de foto’s gezocht en de app was gevuld. Het enige dat nog restte was een blitse folder en het checken van de route. In februari was het zover. Voor de tweede keer reed ik naar de Zuidpolder. Leo was eveneens ter plekke om de beelden op hun sokkels te zetten. In bijna niks leek het gebied nog op dat van een paar maanden daarvoor. Het decor? Graafmachines, heel veel zand, gigantische waterpartijen, nieuwe paden enz… Ongelofelijk hoe zo’n transformatie in een paar maanden tijd plaats kan vinden. Maar voor de struinroute alleen maar heel erg leuk, want buiten de paden is er ook volop gelegenheid om de wetlands te ontdekken. Als de natuur straks weer haar gang mag gaan, zul je zien dat er volop water- en weidevogels de Zuidpolder als leefgebied gaan kiezen. Volop spotten dus! En wat zo leuk is: de stalen vogels begroeten je vanaf hun sokkels wanneer je de polder inloopt of fietst.

Met de kids op pad
Nu de ontwikkeling van de polder op haar einde loopt is er een prachtig gebied ontstaan, waar je met kids op ontdekkingstocht kunt gaan. Pootje baden in de vele waterpartijen, zandkastelen bouwen in het Barendbos, uit één van de 100 pannenkoeken kiezen bij Pannenkoekenhuis ‘De Oude Maas’, spelen en ontdekken over het boerenleven bij ‘De Kleine Duiker’, over een tijdje een lekker kopje thee drinken bij ‘Theehuis Polderzicht’ en niet te vergeten met je smartphone op Vogeltrack. Onderweg spoor je naar de leukste weetjes over vogels. De informatie uit de brainstorm is aangevuld met quizvragen, geluidjes, filmpjes en veel mooie vogelplaatjes. Zeker weten dat je een leuke middag hebt en dat je er nog wat van leert ook!

Gratis
Eind mei wordt de Zuidpolder geopend. Vanaf dat moment staat de struinroute ‘Vogeltrack in de Zuidpolder’ in de gratis AbelLife app.  Download de app voor je op pad gaat eerst in de App store of de Play store en zoek bij gratis routes naar de Vogeltrack. Staat hij eenmaal op de telefoon dan werkt hij 100% offline. Heel veel ontdekplezier! En… er zijn nog veel meer verrassende routes op IJsselmonde!

 

2 gedachtes over “De transformatie …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s